Телефон: 522-81-45

Geoinformatika 2018; 1(65) : 41-47

РЕШЕНИЕ НЕКОРРЕКТНЫХ ОБРАТНЫХ ЗАДАЧ ДЛЯ КРУПНОМАСШТАБНЫХ МАГНИТНЫХ СЪЕМОК

П.А. Миненко1, Р.В. Миненко2, Ю.П. Мечников3, И.В. Плишко 4

1 Криворожский государственный педагогический университет, просп. Гагарина, 54, г. Кривой Рог, 50086, Украина
2 Криворожский национальный университет, ул. Виталия Матусевича, 11, г. Кривой Рог, 50027, Украина
3 Криворожская геофизическая партия, ул. Геологическая, 2, г. Кривой Рог, 50045, Украина
4 Государственное предприятие «Укрчерметгеология», ул. Женевская, 4, г. Кривой Рог, 50000, Украина

Експериментальні дослідження ефективності застосування машинних методів розв’язку обернених задач для детальних магнітних знімань проведено на локальній ділянці у південній частині Петровського залізорудного родовища, яке розміщується у північно-західній частині Криворізького залізорудного басейну. У процесі проведення робіт використано магнітні карти масштабу 1 : 1000 з відстанями між профілями 20 м, між точками виміру поля — 10 м. Застосування фільтраційних ітераційних методів розв’язку систем рівнянь дає змогу суттєво зменшити вплив великих помилок вимірів поля з великими градієнтами. Обернену задачу розв’язують з остаточною середньоквадратичною нев’язкою поля приблизно 0,3 мкТл, хоча поле вимірюють із точністю до декількох десятків нанотесла. За дотримання рівності площ моделі мас і карти поля обернену задачу розв’язують стійко. В разі одношарової або багатошарової моделі мас обернена задача не
має у геологічному сенсі змістовного розв’язку, оскільки середня інтенсивність намагніченості в блоці є еквівалентним розв’язком. За високої детальності розбивки моделі мас на блоки за запропонованою методикою можливе отримання практично реальних карт і розрізів розподілу магнітних властивостей, що відтворюють основні закономірності розподілу магнітних руд у структурі родовища. За наявності апріорних даних щодо глибин розміщення меж блоків і вмісту загального й магнітного заліза у деяких блоках рудних покладів точність розв’язку оберненої задачі істотно підвищується.

Ключевые слова: магнітометрія, розв’язки обернених задач, фільтраційні ітераційні методи, метод найменших квадратів, нев’язка поля.

Полные тексты публикаций