Телефон: 522-81-45

Geoinformatika 2010; 3 : 22-43

НОВІ МОЖЛИВОСТІ  ОПЕРАТИВНОЇ ОЦІНКИ ПЕРСПЕКТИВ НАФТОГАЗОНОСНОСТІ РОЗВІДУВАЛЬНИХ ПЛОЩ, ВАЖКОДОСТУПНИХ І ВІДДАЛЕНИХ ТЕРИТОРІЙ, ЛІЦЕНЗІЙНИХ БЛОКІВ

Левашов С.П., Якимчук М.А., Корчагін І.М.

Наведено практичні результати експериментальної апробації у 2009–2010 рр. оригінальної технології обробки та інтерпретації супутникових даних з метою “прямих” пошуків і розвідки родовищ вуглеводнів (ВВ), рудних корисних копалин, водоносних колекторів. Ця технологія дає змогу оперативно виявляти та картувати аномальні зони типу “поклад нафти” і (або) “поклад газу”, які зумовлені великими та середніми родовищами ВВ. Розглянуто матеріали обробки супутникових даних у районах розміщення родовищ ВВ у різних нафтогазоносних регіонах: Шебелинське, Кобзівське та Субботінське (Україна), Тенгіз, Терен-Узюк, Кошкімбет, Каратон (Республіка Казахстан), Ромашкінське і Ванкорське (Росія), Довлетабад-Донмез і Південний Іолотань (Туркменістан) та ін. Показано, що під час обробки та інтерпретації супутникових даних великого масштабу (1 : 10 000 та більше) та роздільної здатності можуть бути виявлені й закартовані аномальні об’єкти невеликих розмірів (100–300 м). Комплексування технології обробки супутникових даних з наземними методами становлення короткоімпульсного електромагнітного поля (СКІП) і вертикального електрорезонансного зондування (ВЕРЗ) (експрес-технологія СКІП–ВЕРЗ) дає можливість істотно підвищити ефективність та інформативність останніх. Оперативна “супутникова” технологія оцінки перспектив нафтогазоносності може бути застосована під час рекогносцирувальних обстежень важкодоступних і віддалених регіонів, у тім числі Арктичного та Антарктичного шельфів. Використання цієї технології в комплексі із традиційними геофізичними методами під час нафтогазопошукових робіт може істотно підвищити ефективність та інформативність геологорозвідувального етапу робіт – зменшити матеріальні й часові витрати, а також фінансові ризики на їх проведення.

Ключові слова: нафта, газ, родовище, супутникові дані, технологія, прямі пошуки, обробка, інтерпретація, геоелектричні методи, важкодоступний регіон, Арктичний шельф.

pdf