Телефон: 522-81-45

Geoinformatika 2010; 4 : 38-45

АРКТИЧНИЙ ШЕЛЬФ РОСІЇ. ШТОКМАНОВСЬКЕ ГАЗОКОНДЕНСАТНЕ РОДОВИЩЕ В БАРЕНЦЕВОМУ МОРІ ЯК МОРСЬКИЙ ПРИРОДНО-ТЕХНОГЕННИЙ ОБ’ЄКТ

Кульпін Л.Г.

Гігантське Штокмановське родовище на арктичному шельфі Росії розглянуто як потенційний природно-техногенний об’єкт у зв’язку з характерною особливістю Баренцова моря – наявністю великої субмаринної кріо­літозони і можливим скупченням у придонних шарах газогідратів. Це слід ураховувати під час проектування морських видобувних платформ, підводних модулів, свердловин як теплових труб і підводних трубопроводів через небезпеку розтоплення і супутніх деформаційних процесів, а також грифоновоутворення, пожежонебезпеки і ускладнень з плавзасобами. Є також імовірність просідання дна моря при розробці родовища та ускладнень, що можуть супроводжувати ці явища, у тому числі деформації свердловин і придонних споруд, а також зменшення кліренсу платформ. Необхідно до початку освоєння вивчити за допомогою спеціальних засобів особливості придонних шарів і геологічного розрізу над родовищем і отримати вихідні дані попередніх розрахунків щодо запобігання можливих техногенних ускладнень. Зазначені особливості освоєння характерні і для інших морських арктичних родовищ.

Ключові слова: Штокмановське газоконденсатне родовище, арктичний шельф Росії, Баренцове море, техногенні ускладнення при розробці, газогідрати, просідання дна моря, морські платформи, свердловини, трубопроводи, рекомендації стосовно довивчення особливостей геологічного розрізу.

pdf