Телефон: 522-81-45

Geoinformatika 2010; 4 : 46-51

ДОСВІД ПРАКТИЧНОГО ВИКОРИСТАННЯ АПАРАТУРИ КОМПЛЕКСУ “ПОШУК” З ВИЗНАЧЕННЯ МЕЖ НАФТОГАЗОНОСНИХ ДІЛЯНОК І ВИБОРУ ТОЧОК ПІД БУРІННЯ СВЕРДЛОВИН

Ковальов М.І., Гох В.А., Іващенко П.М., Солдатова С.В.

Розглянуто досвід використання апаратури комплексу глибинного зондування надр Землі “Пошук” для дистанційного пошуку та оконтурювання прямим методом ділянок вуглеводневих покладів на глибинах залягання до 5000 м. За допомогою апаратури комплексу “Пошук” відпрацьовано методики ідентифікації, оконтурювання і попередньої експрес-оцінки придатності для промислової розробки виявлених ділянок родовищ вуглеводнів за вимірюванням дистанційною апаратурою типів порід-колекторів. Практичні роботи підтверджують можливість застосування розробленого дистанційного комплексу для ідентифікації порід-колекторів до початку буріння, що забезпечує ефективний вибір точок під буріння результативних розвідувальних свердловин. Запропоновано розрахунок приблизних обсягів запасів ділянок нафтових покладів за побудованими глибинними профілями та виявленими дистанційним способом типами нафтоносних порід-колекторів.

Ключові слова: апаратура дистанційного комплексу, ядерно-магнітний резонанс, резонансні тести, реперні атоми, атомні спектри.

pdf