Телефон: 522-81-45

Geoinformatika 2010; 4 : 69-76

УДК 551.242.1 (477.7)

КОРЕЛЯЦІЯ СТРУКТУРНО-ГЕОЛОГІЧНИХ І АЕРОКОС­МІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ З МЕТОЮ УТОЧНЕННЯ БУДОВИ ТА РОЗВИТКУ ОРІХОВО-ПАВЛОГРАДСЬКОЇ МІЖБЛОКОВОЇ ЗОНИ УКРАЇНСЬКОГО ЩИТА

1Пономаренко О.М., 2Азімов О.Т., 1Осьмачко Л.С., 1Янченко В.П.

1Інститут геохімії, мінералогії та рудоутворення імені М.П. Семененка НАН України, Київ, Україна
2Центр аерокосмічних досліджень Землі Інституту геологічних наук НАН України, Київ, Україна

Оріхово-Павлоградська міжблокова зона (ОПМЗ) формувалась за декілька етапів дислокаційних перетворень порід під час зсувних деформацій в РТ умовах, що зафіксовані їхньою речовиною. Найінтенсивніше були проявлені ранньопротерозойські зсуви субмеридіонального простягання, які і сформували остаточний структурний рисунок зони. Лінеаменти, що дешифровані за даними дистанційного зондування Землі, у межах ОПМЗ фіксують не лише ділянки прояву новітніх фаз тектогенезу, а й повторюють (якоюсь мірою відроджують) ранньо­докембрійську структурну анізотропію. Максимальна кількість лінеаментів приурочена до осьових частин давніх структур і меж між ними. Переважно це палеопротерозойські в’язкорозломні зони. В цілому ж шовні зони відносно мегаблоків Українського щита виділяються ущільненою сіткою субмеридіональних розломів як давніх, так і новітніх фаз тектогенезу. Полігональні та близькі до кільцевих дешифровані об’єкти окреслюють блоки-релікти в межах зазначених в’язкорозломних зон. Внутрішня будова таких блоків є гібридною.

Ключові слова: Міжблокова зона, кільцеві об’єкти, лінеаменти, структури, смугастість, лінійність, парагенезис, дистанційне зондування Землі, космознімки.

pdf