Телефон: 522-81-45

Geoinformatika 2011; 1 : 66-71

РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕННЯ СТРУКТУРИ ПОЛЯ СУМАРНОЇ ЗВАЖЕНОЇ РЕЧОВИНИ НА ДІЛЯНКАХ АЗОВО-ЧОРНОМОРСЬКОГО УЗБЕРЕЖЖЯ УКРАЇНИ В ДОДАТКУ ДО ЗАВДАНЬ МОРСЬКОЇ ГЕОЛОГІЇ ТА ЕКОЛОГІЇ

П.Д. Ломакін, О.І. Чепиженко, Г.О. Чепиженко

Показано можливість оперативного набору масової інформації про тривимірне поле концентрації сумарної зваженої у воді речовини за допомогою оптичного зонда-мутноміра, аналіз якої дає змогу оцінити  кінематичні особливості мулових потоків, виявити джерела та шляхи поширення зваженої речовини, зони розмивання берегів і дна, місця акумуляції зваженої речовини. Коротко наведено результати морських експериментальних досліджень, що ілюструють зазначені властивості  для різних ділянок Азово-Чорноморського узбережжя України. Продемонстровано доцільність та ефективність використання інформації про тривимірне поле зваженої речовини для вирішення широкого кола прикладних завдань, у тому числі завдань морської геології та екології.

Ключові слова: Азово-Чорноморське узбережжя України, зважена речовина, кінематичні особливості мулових потоків, шляхи поширення зваженої речовини.

pdf