Телефон: 522-81-45

Geoinformatika 2013; 4(48) : 5-16

ПІВДЕННОФОЛКЛЕНДСЬКИЙ БАСЕЙН: НОВІ ДАНІ ЩОДО ГЛИБИННИХ ГЕОФІЗИЧНИХ НЕОДНОРІДНОСТЕЙ ТА НАФТОГАЗОНОСНОСТІ (ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ГЕОЕЛЕКТРИЧНИХ І ДИСТАНЦІЙНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ)

С.П. Левашов, М.А.  Якимчук, І.М. Корчагін, Ю.М. Піщаний, В.Г. Бахмутов, В.Д. Соловйов, Д.М. Божежа

За матеріалами геоелектричних вимірювань під час сезонних робіт 17-ї Української антарктичної експедиції в 2012 р. отримано нові дані щодо глибинної будови тектонічної зони між Фолклендськими островами на півночі та Південними Шетландськими островами на півдні. Вони дають можливість оцінити ймовірний характер геодинамічних процесів формування та еволюції, які відбувалися в межах цього регіону. Положення основних глибинних геоелектричних меж і характер їх контактів поблизу Південних Шетландських і Фолк­лендських островів свідчать про принципову різницю у розподілі в структурах протоки Дрейка корових горизонтів і мантійних неоднорідностей, що формують комплекси порід континентальної та океанічної кори. На акваторії Південнофолклендського басейну методом  ВЕРЗ закартовано та визначено параметри аномально поляризованих пластів типу “поклад вуглеводнів” для деяких ділянок шельфової зони. Цими результатами доповнено дані стосовно нафтогазоносності структур басейну.

Ключові слова: Південнофолклендський басейн, дистанційні дослідження, геоелектричні методи, глибинна будова, вуглеводні.

pdf