Телефон: 522-81-45

Geoinformatika 2015; 2(54) : 52-61

ЗАЛЕЖНІСТЬ ПАРАМЕТРІВ ЗОНИ НИЗЬКИХ СЕЙСМІЧНИХ ШВИДКОСТЕЙ
ВІД МІНЕРАЛЬНОГО СКЛАДУ ПОРІД УКРАЇНСЬКОГО ЩИТА
В РІЗНИХ РТ-УМОВАХ ЕКСПЕРИМЕНТУ

О.Є. Карнаухова

Інститут геофізики ім. С.І. Субботіна НАН України, просп. Акад. Палладіна, 32, Київ 03680, Україна, e-mail: karnauhovaee@gmail.com

На основі детального петрографічного аналізу основних петротипів вивержених і метаморфічних порід Україн­ського щита, узагальнення наявної геолого-геофізичної інформації про структурно-тектонічне положення і особливості формування районів розвитку досліджуваних порід, а також за даними експериментальних до­сліджень пружних параметрів за високих тиску і температури визначено ступінь впливу мінерального складу порід щита на прояв зон низьких сейсмічних швидкостей. У ході досліджень отримано статистично обґрунтовані кореляційні залежності швидкість–мінеральний склад для різних глибин. Установлено, що в зонах низьких швидкостей вплив мінерального складу на пружні параметри порід невисокий і значно менший за вплив структурного перетворення порід.

Ключові слова: мінеральний склад, тиск, температура, швидкості поширення пружних хвиль, кореляційні залежності, зони низьких швидкостей.

Повні тексти публікацій