Телефон: 522-81-45

Geoinformatika 2019; 2(70) : 58-64

УДК 550.832+550.8.05

МОДЕЛЮВАННЯ ХВИЛЬОВОГО ПОЛЯ В СЕРЕДОВИЩАХ З РІЗНИМ СПІВВІДНОШЕННЯМ СТОРІН І ОРІЄНТАЦІЄЮ ПУСТОТ

В. В. Халімендік

Київський національний університет імені Тараса Шевченка, ННІ «Інститут геології», вул. Васильківська, 90, м. Київ, 03022, Україна, e-mail: valera-h92@yandex.ru

Наведено результати акустичного 2D моделювання для встановлення впливу форми і орієнтації пор на акустичні властивості породи. Для реалізації процедури моделювання в програмному пакеті «Tesseral» розмірність моделі була масштабована у такий спосіб, щоб порожнини розміром 0,1 мм займали одну клітинку гриду 1×1 м, тобто збільшена у 104 разів. У стільки разів була зменшена й частота звукового сигналу. Загальний розмір моделі для моделювання відповідає розмірам акустичного зонда 2×1 м. Описано результати розрахунку для декількох моделей пісковику з однорідним складом пустот, заповнених водою. Одна модель ізотропна і заповнена дисками діаметром 1 мм, дві інші — анізотропні, тріщини діаметром 1 мм і завдовжки 10 мм орієнтовані відповідно уздовж і поперек руху хвилі. Інші моделі також анізотропні, заповнені різними варіаціями залежно від співвідношення осей еліпсоїда і орієнтації в просторі. Результат 2D моделювання демонструє, що різні форма і орієнтація пустот в матриці геологічного середовища по-різному впливають на її акустичні властивості. Особливо відчутна різниця між порожнинами круглої форми і витягнутими у напрямку руху хвилі. За збільшення довжини тріщини, якщо вона витягнута уздовж напрямку руху хвилі, швидкість поширення акустичних хвиль значно знижується. Якщо тріщини витягнуті поперек напрямку руху хвилі, швидкість поширення акустичних хвиль практично не змінюється, коливаючись у діапазоні ±100 м/с.

Ключові слова: акустичні властивості, різні типи пір, співвідношення сторін пустот, пористість породи, звуковий каротаж, симуляція звукової хвилі, еластичне моделювання.

Повний текст публікації