Телефон: 522-81-45

Geoinformatika 2012; 4(44) : 5-18

ВИКОРИСТАННЯ МОБІЛЬНИХ ГЕОФІЗИЧНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ДЛЯ ОЦІНКИ ПЕРСПЕКТИВ НАФТОГАЗОНОСНОСТІ ВЕЛИКИХ БЛОКІВ І ГЛИБИННИХ ГОРИЗОНТІВ РОЗРІЗУ (ПРИКАСПІЙСЬКА ЗАПАДИНА, РЕСПУБЛІКА КАЗАХСТАН)

С.П. Левашов, М.А. Якимчук, І.М. Корчагін

Наведено нові результати оцінки перспектив нафтоносності ліцензійного блока “Атирау”. Вони отримані з використанням мобільної технології частотно-резонансної обробки та інтерпретації даних дистанційного зондування Землі (ДЗЗ) з метою “прямих” пошуків і розвідки родовищ рудних і горючих корисних копалин. Дослідженнями в межах блока “Атирау” встановлено відсутність аномальних зон з високими значеннями пластового тиску. Отже, ймовірність виявлення тут підсольових покладів на глибинах понад 3000 м практично дорівнює нулю, а свердловина завглибшки 7050 м пробурена у завідомо неперспективному місці. Оцінки максимальних значень пластового тиску в 69 МПа у районі структури Терен-Узюк Східний свідчать про можливу наявність тут підсольових покладів нафти. Зіставлення закартованої в цьому районі аномалії та аномальної зони на родовищі Тенгіз вказує на можливість виявлення в межах структури Терен-Узюк Східний відносно великого родовища УВ. Спільний аналіз результатів обробки даних ДЗЗ блока “Атирау” та матеріалів аналогічних досліджень у межах чотирьох великих ділянок у Північнотургайському районі дає змогу констатувати високу ймовірність виявлення в цьому регіоні промислових скупчень ВВ, а отже, і відкриття нового нафтогазоносного району Республіки Казахстан.

Ключові слова: Прикаспійська западина, блок “Атирау”, пластовий тиск, нафта, газ, родовище, супутникові дані, технологія, прямі пошуки, обробка, інтерпретація.

pdf