Телефон: 522-81-45

Geoinformatika 2011; 2 : 19-35

ОЦІНКА ВІДНОСНИХ ЗНАЧЕНЬ ПЛАСТОВОГО ТИСКУ ФЛЮЇДІВ У КОЛЕКТОРАХ: РЕЗУЛЬТАТИ ЕКСПЕРИМЕНТІВ І ПЕРСПЕКТИВИ ПРАКТИЧНОГО ЗАСТОСУВАННЯ

Левашов С.П., Якимчук М.А., Корчагін І.М.

Наведено результати експериментальної апробації методики оцінки пластових тисків флюїдів у межах технології обробки та інтерпретації даних дистанційного зондування Землі (ДЗЗ) з метою “прямих” пошуків і розвідки родовищ вуглеводнів (ВВ). Технологія дає змогу оперативно виявляти та картувати аномальні зони типу “поклад нафти” і (або) “поклад газу”, які зумовлені скупченнями ВВ різних розмірів за різних (у тому числі нульових) значень пластового тиску флюїдів. Зонами підвищених пластових тисків у межах закартованих аномалій фіксуються ділянки, у межах яких імовірність одержання промислових припливів ВВ істотно вища. У разі застосування методики можна суттєво звузити зони (ділянки) проведення детальних пошукових робіт першочергового характеру та закладення розвідувальних свердловин. Технологію обробки і дешифрування даних ДЗЗ активно застосовують у комплексі із наземними геоелектричними методами становлення коротко­імпульсного поля та вертикального електрорезонансного зондування. Це суттєво підвищує ефективність та інформативність останніх. Значний ефект може бути отриманий від комплексування вказаної технології з іншими геофізичними методами, і в першу чергу з високороздільною 3D-сейсморозвідкою.

Ключові слова: нафта, газ, родовище, супутникові дані, технологія, прямі пошуки, обробка, інтерпретація, пластовий тиск, геоелектричні методи.

pdf