Телефон: 522-81-45

Geoinformatika 2015; 3(55) : 31-40

УДК 553.98:550.812 (477.5)

РЕЗУЛЬТАТИ ПОШУКІВ ГІДРОДИНАМІЧНИХ ПАСТОК РЕЦИРКУЛЯЦІЙНОГО ТИПУ У “БЕЗПЕРСПЕКТИВНИХ” ОСАДОВИХ ТОВЩАХ ЗА ДОПОМОГОЮ ГЕОІНФОРМАЦІЙНОГО РОБОТА

А.В. Хтема1, В.М. Хтема

1ТОВ “Пром-енерго продукт”, вул. Димитрова, 5, пов. 3, Київ 03150, Україна, e-mail: anna.khtema@gmail.com

Під час перегляду геолого-геофізичних матеріалів з метою уточнення перспектив і масштабів нафтогазоносності осадового розрізу в межах раніше розбуреної площі виявлено п’ять  аномалій типу поклад. У контурі аномалій розраховано і координатно прив’язано значення підрахункових параметрів, оцінено геологічні запаси вуглеводнів, схарактеризовано їх достовірність і структуру. Дві аномалії, які локалізовано з використанням геоінформаційного робота, просторово збігаються з уже відомими скупченнями нафти і газу. Існування ще трьох аномалій, зафіксованих на відносно невеликих глибинах, пояснюється наявністю трьох нафтогазоперспективних об’єктів, пропущених у процесі буріння пошукових, розвідувальних та експлуатаційних свердловин. Отримані результати дають підстави позитивно оцінювати доцільність відновлення нафтогазопошукових робіт у межах дослідженої площі. Це зумовлює можливість верифікації інформації, яку здобуто за допомогою фізико-геологічної інтерпретації каротажних діаграм і структурно-числового моделювання з використанням цифрової геоінформаційної технології, створеної на їх основі.

Ключові слова: аномалія, вуглеводні, геоінформація, запаси, оцінка, параметри, категорія, моделювання, пастка, прогноз, скупчення, робот.

Повні тексти публікацій