Телефон: 522-81-45

Geoinformatika 2015; 3(55) : 45-51

НОВІ МЕТОДИ ГЕОІНФОРМАТИКИ МОНІТОРИНГУ ХВИЛЬОВИХ ПОЛІВ
У ІЄРАРХІЧНИХ СЕРЕДОВИЩАХ

О.О. Хачай1, О.Ю. Хачай2, А.Ю. Хачай2

1Інститут геофізики Уральського відділення РАН, вул. Амундсена, 100, Єкатеринбург 620016,
Російська Федерація, e-mail: olgakhachay@yandex.ru
2Уральський Федеральний університет, вул. Миру, 19, Єкатеринбург 620002, Російська Федерація, e-mail: andrey.khachay@gmail.com, khachay@yandex.ru

Побудовано алгоритм 3D моделювання електромагнітного поля для довільного типу джерела збудження N-шарового середовища з ієрархічним провідним включенням, розміщеним у J-му шарі. Побудовано алгоритми 2D моделювання для дифракції звуку і лінійно поляризованої поперечної пружної хвилі на включенні з ієрархічною структурою, розміщеному в J-му шарі N-шарового пружного середовища. Виписано рівняння теоретичної оберненої задачі для 2D електромагнітного поля Е– і Н-поляризації та лінійно поляризованої пружної хвилі під час збудження N-шарового провідного або пружного середовища з ієрархічним провідним або пружним включенням, розташованим у n-му шарі. З побудованої теорії випливає, що при інтерпретації даних моніторингу необхідно використовувати такі дані, які отримані в межах систем спостереження, настроєних на дослідження ієрархічної структури середовища. В разі складнішої побудови середовища кожне хвильове поле привносить свою інформацію про її внутрішню структуру, тому інтерпретацію сейсмічного та електромагнітного полей необхідно вести окремо, не змішуючи ці бази даних.

Ключові слова: ієрархічна середа, електромагнітне поле, сейсмічне поле, ітераційний алгоритм, рівняння теоретичної оберненої задачі.

Повні тексти публікацій