Телефон: 522-81-45

Geoinformatika 2015; 3(55) : 68-75

УДК 332.33.003.13 : 631.4 : 004

ЗАСТОСУВАННЯ ДИСТАНЦІЙНИХ АЕРОКОСМІЧНИХ МЕТОДІВ  ДЛЯ УЗАГАЛЬНЕНОЇ ОЦІНКИ СТАНУ ҐРУНТІВ РЕГІОНУ

Л.В. Гебрин1, О.І. Сахацький2

1Національний авіаційний університет, просп. Космонавта Комарова, 1, Київ 03058, Україна, e-mail: gebrin_liliya@mail.ru
2Державна установа “Науковий центр аерокосмічних досліджень Землі Інституту геологічних наук  НАН України”, вул. О. Гончара, 55б, Київ 01601, Україна, e-mail: sakhatsky@casre.kiev.ua

Проаналізовано стан ґрунтів Закарпатської області на основі картограми ступеня деградованості земель станом на 2014 р. Визначено основні чинники зниження родючості ґрунтів сільськогосподарських угідь. Узагальнено наукові підходи до визначення зв’язку між спектральними каналами космічних знімків і вмістом поживних речовин у ґрунті. В результаті експерименту отримано лінійні регресійні залежності з високим значенням коефіцієнта детермінації між спектральною енергетичною яскравістю кожного пікселя у спектральних каналах (червоний (R), зелений (G) та блакитний (B)) космічного знімка супутника Landsat 8 OLI за березень 2015 р. і фактичними показниками вмісту гумусу на окремих полях у межах моніторингових ділянок. Виокремлено ділянки без наявності рослинності для підвищення точності методики за результатами розрахунку вегетаційних індексів (NDVI < 0,12). На основі отриманих регресійних залежностей побудовано показники гумусу в кожному пікселі знімка поля за спектральними характеристиками яскравості у червоному каналi. Запропоновано узагальнену методику оцінки стану ґрунту шляхом застосування аерокосмічної інформації, яка необхідна для здійснення агротехнічних заходів щодо покращення родючості сільськогосподарських земель і прийняття ра­ціональних управлінських рішень на регіональному рівні.

Ключові слова: ґрунти, гумус, аерокосмічні методи, спектральні характеристики, кореляція, лінійні залежності, дистанційне зондування Землі.

Повні тексти публікацій