Телефон: 522-81-45

Geoinformatika 2015; 3(55) : 76-82

УДК 551.435.62:004.9 (292.471)

КІЛЬКІСНИЙ РЕГІОНАЛЬНИЙ ПРОГНОЗ ЗСУВНОЇ НЕБЕЗПЕКИ ЗАСОБАМИ ГІС НА ПРИКЛАДІ ПІВДЕННОГО БЕРЕГА КРИМУ

К.Є. Бойко, О.Є. Кошляков

Навчально-науковий інститут “Інститут геології” Київського національного університету імені Тараса Шевченка, вул. Васильківська, 90, Київ 03022, Україна, e-mail: boyko_ekateruna@ukr.net, kosh@univ.kiev.ua

Визначено та обґрунтовано актуальну для сучасної системи моніторингу небезпечних екзогенних процесів методику регіонального прогнозу зсувонебезпечних територій південного узбережжя Криму. Дослідження спрямовано на аналіз територій, в межах яких поширені зсуви неглибокого залягання у делювіально-елювіальному покриві четвертинних відкладів. Висвітлено аспекти застосування сучасних ГІС як інструменту створення картографічних моделей, районування території за ступенем зсувної небезпеки, а також інструменту, що дає змогу отримати кількісну характеристику зсувонебезпечних територій.  На прикладі тестової ділянки – південно-західного зсувного підрайону, за допомогою модуля (інструменту) SINMAP побудовано геолого-гідрогеологічну модель, з використанням якої можна класифікувати територію за ступенем індексу її стабільності.

Ключові слова: зсуви у покривних відкладах, зсувні процеси, геолого-гідрогеологічна модель, модуль SINMAP, індекс стабільності.

Повні тексти публікацій