Телефон: 522-81-45

Geoinformatika 2017; 4(64) : 23-27

УДК 550.425

ВИДІЛЕННЯ ТЕПЛА ПРИПЛИВНОГО ТЕРТЯ НА СТАДІЇ ФОРМУВАННЯ ЗЕМЛІ

Ю.В. Хачай, О.О. Хачай, О.М. Антипін

Інститут геофізики ім. Ю.П. Булашевич УрО РАН, вул. Амундсена, 100, г. Екатеринбург, 620016, Російська Федерація, e-mail: yu-khachay@yandex.ru; olgakhachay@yandex.ru

Сучасні дослідження показали важливість урахування внеску внутрішніх джерел енергії і процесів тепломасоперенесення у внутрішні оболонки протопланети і їх впливу на динаміку формування Землі. Як основні розглянуто внески потенціальної енергії, що супроводжує формування конденсованого тіла з протопланетної хмари; енергії природного радіоактивного розпаду короткоіснуючих радіоактивних елементів і енергії гравітаційного стиснення. Втім слід звернути увагу на те, що формування Землі відбувалося по суті у подвійній системі Земля–Місяць. Тому важливо враховувати виділення енергії в’язкого тертя місячних припливів, яке істотно змінювалося на стадії акумуляції системи. Модель диференціації речовини Сонячної протопланетної хмари в процесі речовинної акумуляції планет земної групи, яку запропоновано раніше, ґрунтується на чисельних результатах розв’язку крайової задачі для системи рівнянь, що описує баланс імпульсу енергії, маси, температури і тиску у внутрішніх зонах зростаючих Землі і Місяця.

Ключові слова: крайова задача для системи диференціальних рівнянь, алгоритм чисельного розв’язку, внесок дисипації приливної енергії.

Повний текст публікації