Телефон: 522-81-45

Geoinformatika 2018; 1(65) : 5-23

ПРО ДОЦІЛЬНІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ МОБІЛЬНИХ ПРЯМОПОШУКОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ ПРИ ВИБОРІ МІСЦЬ ЗАКЛАДЕННЯ СВЕРДЛОВИН НА НАФТУ І ГАЗ

С.П. Левашов1,2, М.А. Якимчук1,2, І.М. Корчагін3, А.І. Самсонов1 , Д.М. Божежа2

1Інститут прикладних проблем екології, геофізики і геохімії, пров. Лабораторний, 1, м. Київ, 01133, Україна
2Центр менеджменту та маркетингу в галузі наук про Землю ІГН НАН України, пров. Лабораторний, 1, Київ, 01133, Україна
3Інститут геофізики ім. С.І. Субботіна НАН України, просп. Акад. Палладіна, 32, м. Київ, 03680, Україна, e-mail: korchagin.i.n@gmail.com

Проаналізовано результати застосування прямопошукової технології частотно-резонансної обробки супутникових знімків для оперативного оцінювання перспектив нафтогазоносності окремих структур, а також локальних ділянок буріння пошукових свердловин. Дослідження з використанням цієї мобільної технології проведено у Середземному і Чорному морях, а також у Прип’ятському прогині. В межах обстежених структур і ділянок пробурено свердловини, одна з яких перебуває в процесі буріння. У Середземному морі над газовим родовищем Zohr закартовано аномальну зону, яка задовільно корелюється зі структурною картою ділянки. На схід від непродуктивної свердловини Kg 70-1 виявлено аномалію, в межах якої локалізовано канал вертикальної міграції флюїдів із тиском 141 МПа. На ділянці буріння свердловини “Onisiforos West-1” зафіксовано аномальну зону типу “газ”, а вертикальним скануванням розрізу біля свердловини виділено сім аномально поляризованих пластів типу “газ”. Ці результати підвищили ймовірність виявлення у свердловині “Onisiforos West-1” покладів газу. На площі розміщення структури Minoas закартовано велику аномальну зону типу “нафта + газ”. У межах Чорного моря, в районі буріння св. Полшков-1 у межах блока Хан Аспарух виявлено аномальну зону типу “газ” площею 36 км2 і канал вертикальної міграції із тиском 95 МПа. На ділянці буріння св. Рубін-1 аномальні відгуки на резонансних частотах нафти, газу і газоконденсату не виявлено; промислові припливи вуглеводнів у цій свердловині не будуть отримані після завершення її буріння. В межах великого блока Сілістар виявлено чотири аномальні зони типу “нафта + газ”. Глибока свердловина Предречіцька-1 у Прип’ятському прогині розташована на краю закартованої аномалії, промислові припливи вуглеводнів у ній не отримано. Над нафтовим родовищем Угольське зафіксанвано аномалію, в межах якої локалізовано канал вертикальної міграції флюїдів з тиском 135 МПа. Аномальні зони, які виявлено прямопошуковим методом можна вважати проекціями контурів скупчень вуглеводнів у розрізі на земну поверхню. Цю оперативну і додаткову інформацію можна використовувати для наближеного оцінювання ресурсів вуглеводнів у межах обстежених ділянок і структур. Результати виконаних експериментальних досліджень засвідчують про доцільність застосування прямопошукових технологій для локалізації оптимальних ділянок буріння пошукових свердловин. Підвищення показника успішності буріння може сприяти  істотному прискоренню та оптимізації геологорозвідувального процесу на нафту і газ у цілому.

Ключові слова: мобільна технологія, аномалія типу “поклад”, “нафта”, “газ”, “газоконденсат”, шельф, розломна зона, супутникові дані, прямі пошуки, обробка даних дистанційного зондування Землі, інтерпретація.

Повні тексти публікацій