Телефон: 522-81-45

Geoinformatika 2018; 2(66) : 48-59

УДК 551.24.052

ДО ПИТАННЯ ПРО ПРИГРАНИЧНУ КІНЕМАТИКУ СМІЖНИХ ЛІТОСФЕРНИХ ПЛИТ

С.В. Горяйнов

Український науково-дослідний інститут природних газів (УкрНДІГаз) Гімназійна наб., 20. Харків 61010, Україна (gorjajnov@mail.ru)

Відносні руху літосферних плит традиційно розглядаються як спредінгові, субдукційні і трансформні з тими чи іншими зсувними складовими. Це неминуче призводить до уявлень про паралельність і протилежності векторів їх відносних переміщень. Дані геодезії показують набагато більшу різноманітність таких поєднань.
Метою роботи є вплив безлічі можливих відносних рухів плит, що включає як відомі співвідношення, так і нові.
Метод рішення. При розгляді кінематики відносних рухів літосферних плит використаний новий методичний підхід. Він полягає в тому, що аналізувалося не рух однієї плити відносно іншої, а руху обох плит щодо їх межі. Даний підхід потребував доповнень до структурно-геологічної термінології. Оновлена ​​термінологія дозволила провести формалізацію орієнтувань рухів плит і подальше оперування з ними в символьній формі.
Отриманий результат. Виділено 8 варіантів руху плити щодо її межі. У поєднанні з вісьмома такими ж варіантами руху протилежної плити виходить 64 комбінації. Після відбраковування варіантів, симетричних щодо зміни точки спостереження (на одній плиті або на інший) залишається 36 неповторних варіанти поєднань напрямків рухів плит щодо їх спільного кордону. Аналіз показав, що 8 з них є добре відомими, 4 відображають варіанти зсувів древніх (неактивних) меж без відносного зсуву плит, а 24 є новими для геодинамічної теорії.
Перевірка отриманого результату проводилася шляхом визначення сполучень рухів плит на місцевості з урахуванням даних про їх рухи. Для 18 теоретично обчислених нових варіантів показані ділянки їх сучасної реалізації в різних регіонах світу; ще 6 варіантів поки не виявлені, їх відкриття — справа майбутнього.
Висновки та рекомендації. Отриманий результат дозволяє перейти до аналізу взаємодій різноспрямованих мантійних потоків.

Ключові слова: літосферні плити, тектонічні рухи, просторові особливості.

 

Повний текст публікації