Телефон: 522-81-45

Geoinformatika 2018; 2(66) : 74-82

УДК 528.852.8

АКТУАЛІЗАЦІЯ ВІДОМОСТЕЙ ПРО ЗЕМЛІ ЛІСОГОСПОДАРСЬКОГО ПРИЗНАЧЕННЯ ЗАСОБАМИ ДИСТАНЦІЙНОГО ЗОНДУВАННЯ ЗЕМЛІ

К.О. Прядка, В.А. Пересадько

Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, пл. Свободи, 4, Харків 61000, Україна, kpryadka@gmail.com 

Ціль та завдання. В статті описуються питання використання даних дистанційного зондування Землі для завдань ведення лісового господарства та використання лісових ресурсів. Наводиться детальний аналіз можливостей застосування космічних зображень Landsat 8 з роздільною здатністю 30 м / піксель для напівавтоматичного пошуку об’єктів інтересу за допомогою трьох критеріїв відбору. Зазначається, що існуюча система обліку та управління лісовим господарством в Україні неодноразово зазнавала спроб реформування та приведення до сучасних вимог європейського та світового досвіду управління галуззю лісового господарства. Тим не менш, процес уніфікації вимог ведення картографічної інформації, що є невід’ємною у процесі управління лісовими ресурсами, є не завершеним та потребує вдосконалення методологічної бази збору, актуалізації та обробки картографічної інформації. Метою статті є вивчення можливості використання супутникових знімків Landsat 8 у процесі актуалізації та оновлення інформації під час здійснення господарської діяльності лісового господарства.
Метод. Під час експерименту застосовано можливості методів дистанційного зондування Землі. Власні досягнення автора, а також результати досліджень вітчизняних та зарубіжних науковців покладені у методичну основу статті.
Результат. Літературний аналіз інформації щодо можливостей картографування рослинності у широкому сенсі, показує що існують великі відмінності між окремими підходами, що робить перевірку даних на регіональному важливим моментом для оцінки точності карт рослинності та лісових ресурсів зокрема. Незважаючи на зростання різноманітності методів дистанційного збору інформації з метою створенню точних карт, оперативне відображення змін у регіональному природокористуванні залишається актуальним питанням.
Зважаючи на потребу кінцевого користувача у отриманні інформації найбільш простим шляхом, під час дослідження було застосовано принцип сегментації – інструмент, який автоматично розділяє зображення на сегменти, об’єднуючи суміжні пікселі з однаковими характеристиками (відбиваюча здатність, колір, текстура) у програмному продукті ENVI 5.0. В результаті групування пікселів за характерними ознаками було здійснено пошук об’єкту інтересу за основними параметрами, отриманими з попередньо обробленого зображення (площа, геометрична форма, тощо).
Практичне значення та висновки. В результаті аналізу наявної картографічної та фактичної інформації та даних отриманих експериментальним шляхом, встановлено, що результат співпадіння складає 87%.
Поряд із традиційними методами геодезичного знімання, ефективним способом моніторингу та оновлення картографічної інформації є застосування даних дистанційного зондування Землі. Використання супутникових знімків Landsat 8 та їх аналіз за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення ENVI 5.0 не можна назвати єдиним доступним методом отримання інформації, проте одним із найпростіших і доступних. Вказаний метод отримання інформації має ряд недоліків, які можуть бути усунені шляхом обробки зображень з більшою роздільною здатністю та вдосконаленням методу групування об’єктів інтересу.

Ключові слова: дистанційне зондування Землі, Landsat, космічне зображення, дешифрування, лісове господарство, ліси, групування, ГІС, земельні ресурси.

 

Повний текст публікації