Телефон: 522-81-45

Geoinformatika 2018; 3(67) : 14-24

УДК 553.048:004.942

ГЕОІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ПРИ ГЕОЛОГО-ЕКОНОМІЧНОМУ ОЦІНЮВАННІ РОДОВИЩ КОРИСНИХ КОПАЛИН (НА ПРИКЛАДІ ГІС К-MINE)

Г.І. Рудько1, О.В. Нецький2, М.В. Назаренко3

1 Державна комісія України по запасах корисних копалин, вул. Кутузова, 18/7, Київ, 01133, Україна, email: office@dkz.gov.ua
2 Державна комісія України по запасах корисних копалин, вул. Кутузова, 18/7, Київ, 01133, Україна, email: office@dkz.gov.ua
3 ТОВ «Науково-виробниче підприємствоКАІ», а/с 2401, Кривий Ріг, 50029, Дніпропетровська область, Україна, email: mail@kai.ua

Мета та завдання. Починаючи з 2009 р. в Державній комісії України по запасах корисних копалин (ДКЗ) спільно з ТОВ «Науково-виробниче підприємство “КРИВБАСАКАДЕМІНВЕСТІ”» (м. Кривий Ріг) виконано роботи щодо розробки алгоритмів для підрахунку запасів і ресурсів різних видів корисних копалин з метою їх переведення із однієї системи класифікації в іншу. На шляху до гармонізації запасів у різних системах класифікації виділяють напрям, що базується на використанні при підрахунку запасів і ресурсів родовищ корисних копалин у різних системах класифікації тривимірних цифрових моделей і спеціального програмного забезпечення з подальшим співставленням отриманих результатів. Базовим інструментом, використаним в роботі, є ГІС K-MINE.
Розроблено основні принципи, що реалізовані в модулі ГІС K-MINE – Автоматизованій системі ГЕО запасів родовищ корисних копалин (АС ГЕО К-MINE), в якій використано загальноприйняті у світі підходи щодо інтерпретації даних розвідки, оконтурення рудних тіл і зон мінералізації, каркасного моделювання родовища і поверхонь, варіографії, інтерполяції просторових значень із використанням геостатистичних методів, блокового моделювання, оцінки запасів. Більшість операцій з інтерпретації, оконтурення і каркасного моделювання виконується в автоматичному режимі.
Метод. За допомогою геоінформаційної інтегрованої системи K-MINE виконано геолого-економічну оцінку родовищ з використанням базових можливостей комплексу геолого-маркшейдерського забезпечення гірничих робіт, а також АС ГЕО К-MINE. Модуль геолого-економічної оцінки родовищ корисних копалин призначений для виконання аналітичних та графічних робіт, пов’язаних з геолого-економічною оцінкою родовищ корисних копалин.
Результати. Таким чином, при виконанні геолого-економічної оцінки з використанням АС ГЕО K-MINE можливе застосування як стандартних (“традиційних”) методик підрахунку запасів (методи розрізів, геологічних блоків і ін.), так і сучасних просторових методик, які базуються на геостатистичних методах з використанням каркасних і блокових моделей.
При складанні звіту про підрахунок запасів згідно з класифікацією CRIRSCO обов’язково застосовують комп’ютерні моделі. Показано, що вимогам до комп’ютерних систем згідно з шаблоном CRIRSCO відповідає і ГІС K-MINE.
Практичне значення і висновки. Таким чином, модуль геолого-економічної оцінки ГІС K-MINE є універсальним інструментом, що дозволяє виконати весь цикл робіт з обґрунтування параметрів кондицій на мінеральну сировину, а також підрахунок запасів корисної копалини і розрахунок економічних показників розробки родовища. Робота модуля як складової частини ГІС K-MINE разом з комплексом геолого-маркшейдерського забезпечення дозволяє виконати весь цикл робіт, починаючи від приведення всієї документації до цифрової форми і створення цифрових моделей до геолого-економічної оцінки родовища з оформленням результатів робіт і підготовкою звітної документації. У разі застосування “традиційних” методів підрахунку якісно-кількісних показників з використанням ГІС К-MINE та її автоматизованого модулю досягається висока точність і збіжність результатів. Це обумовлено застосуванням аналітичних методів розрахунку основних геометричних показників розрахункових одиниць (площа, відстань) і мінімізацією помилок, пов’язаних з ручною обробкою інформації.

Ключові слова: ГІС K-MINE, геоінформаційна система, родовище корисних копалин, геолого-економічна оцінка, блокове моделювання, шаблон CRIRSCO.

 

Повний текст публікації