Телефон: 522-81-45

Geoinformatika 2018; 3(67) : 25-35

УДК 553.24;553.21/24;553.9

ОКЕАНІЧНА ВОДА ЯК ОСНОВНЕ ДЖЕРЕЛО ГЕНЕЗИСУ ВУГЛЕВОДНІВ, ГЕОФЛЮЇДІВ, АЛМАЗОНОСНИX СТРУКТУР, ГРЯЗЬОВИХ ВУЛКАНІВ І РОДОВИЩ БЛАГОРОДНИХ МЕТАЛІВ У РІЗНИХ РЕГІОНАX ЗЕМЛІ

Арутюнян А.В.

Національний Політехнічний Університет Вірменії, 0009, Єреван вул. втрачає 105, email: avhk@seua.am

Інфільтрація океанічної води через вулканогенний шар призводить до формування 3-го серпентинізованого шару океанічної кори в якому внаслідок серпентинізації створюються горизонтально розпираючі напруги, які є причиною зіткнення океанічної кори з континентальним під шельфом і схилом. Процес призводить до дегідратації серпентинізованих порід і виділення водню, вуглеводнів, геофлюїдів і т.д. Як приклад наведено генезис гігантського родовища — Мексиканську затоку.
Внаслідок тектонічних процесів, релікти океанічної кори, були законсервовані на різних глибинах континентальної кори в різних регіонах Землі. Внаслідок підвищення тиску і температури серпентинізовані породи реліктів океанічної кори також дегідратируются, що призводить до виділення водню, вуглеводнів, геофлюїдів і т.д. Як приклад наведено генезис гігантських родовищ — Прикаспійської западини і Західного Сибіру.
Представлений також механізм генезису грязьових вулканів, алмазоносних структур і родовищ благородних металів.
Таким чином основним джерелом генезису водню, є океанічна вода, яка вступає в реакцію з ультрабазитами верхньої мантії, утворюючи серпентинізовані породи, а потім за певних термобаричних умов віділяється з цих порід як в океанічній так і в континентальній корі, генеруючи при цьому водень, головний елемент вуглеводів .

Ключові слова: серпентинізовані породи, водень, дегідратація, генезис вуглеводів, геофлюїди, алмазоносні структури, благородні метали, грязьові вулкани.

Повний текст публікації