Телефон: 522-81-45

Geoinformatika 2019; 3(71) : 62-70

УДК 528.44:332.3

ЗАСТОСУВАННЯ BIM GIS-ТЕХНОЛОГІЙ ДЛЯ МІСТОБУДІВНОГО КАДАСТРУ

П.Д. Крельштейн1, Л.B. Тустановська1, І.С. Бугаснко2

1Київський національний університет імені Тараса Шевченка, ННІ «Інститут геології», вул. Васильківська, 90,
м. Київ, 03022, Україна, e-mail: ljume4@ukr.net

2Департамент земельних ресурсів, вул. Хрещатик 32А, м.Київ, e-mail: bugaenko.irina.1991@gmail.com

Інформаційне моделювання ВІМ (Building Information Modeling) на практиці застосовують для поліпшення результатів на різних етапах життєвого циклу об’єкта будівництва, а саме концептуальне планування, дизайн, закупівля матеріалів і будівництво, введення в експлуатацію, технічне обслуговування та витяг прибутку, а також знесення або реалізація під інші потреби. Середовище ВІМ наділене функціями, адаптованими до ГІС без втрати даних, що унеможливлює помилки при їх передачі та перетворенні. Інтегрування геопросторового та інженерного дизайну в одній базі даних дає змогу мати одну копію для кожного елемента даних у разі його колективного використання, застосовувати автоматизований аналіз варіантів дизайну, що скорочує цикл
планування. Впровадження програми прогнозної економії коштів для енергетичних компаній, проектування будівель, вимог і стандартів забезпечує зниження енергоспоживання будівель до необхідних меж. ВІМ та ГІС є основою даних для моделювання та аналізу енергетичної ефективності будівель.

Ключові слова: інформаційне моделювання, геопросторові об’єкти, реєстраційні системи, експлуатація будівель, кадастровий облік, інженерний дизайн, Державний земельний кадастр.

Повний текст публікації