Телефон: 522-81-45

Geoinformatika 2014; 4(52) : 54-62

УДК 556+550.423+519.25

ВІДНОВЛЕННЯ КОНДИЦІЙНОСТІ БАЗ ДАНИХ ДЛЯ КОРЕКЦІЇ МОДЕЛЕЙ РОЗПОДІЛІВ ВМІСТІВ МІКРОЕЛЕМЕНТІВ У ПРИРОДНИХ ВОДАХ

М.Н. Жуков, А.В. Клипа

Київський національний університет імені Тараса Шевченка, вул. Володимирська, 64/13, Київ 01601, Україна, e-mail: Klypaaa@bigmir.net

Продемонстровано метод відновлення гідрохімічних даних на основі логарифмічної моделі кореляційного зв’язку для розв’язання задачі моделювання розподілів вмісту мікроелементів у природних водних об’єктах Полтавської області. На підставі наявної інформації відновлено вміст сухого залишку та розраховано реальний вміст мікроелементів у досліджуваному об’єкті. Доведено дієвість методу та його ефективність, яка залежить від коефіцієнта кореляції між логарифмами досліджуваних значень. Застосування методу дало можливість пов­ноцінно провести запланований експеримент і отримати реальні оцінки інтегральних характеристик екологічного стану природних вод Полтавщини. Для автоматизованих розрахунків розроблено програмний модуль, який може бути рекомендований для застосування в аналогічних ситуаціях.

Ключові слова: логарифмічна модель, імовірнісно-статистичне моделювання, розподіл мікроелементів, природні води, сухий залишок, інтегральні характеристики.

Повні тексти публікацій