Телефон: 522-81-45

Geoinformatika 2019; 4(72) : 65-73

УДК 550.834; 550.34.06

АДАПТИВНИЙ СЕЙСМІЧНИЙ КОМПЛЕКС ДЛЯ ІНЖЕНЕРНОЇ ГЕОФІЗИКИ

Д.М. Гринь1, С.Т. Вербицький2, О.В. Дмитренко1

1Інститут геофізики НАН України ім. С.І. Субботіна, проси. Палладіна, 32, м. Київ, 03680; email: dgrin@i.ua
2Інститут геофізики НАН України ім. С.І. Субботіна, Відділ сейсмічності Карпатського регіону, вул. Ярославенка, 27, м. Львів, 79000.

Вивчення фізичних полів є одним з пріоритетних напрямів наук про Землю. Спостереження за фізичним полем та визначення його кількісних параметрів можливе лише за умови наявності сучасного цифрового обладнання, створення якого — найраціональніший шлях до сталого розвитку науки і можливості впровадження та модернізації розробок. У результаті створення сейсмічного обладнання розроблено адаптивний сейсмічний комплекс універсального типу, який складається з адаптивного електричного джерела, інтелектуальної системи керування джерелом, автономних трикомпонентних сейсмостанцій та програмного комплексу з обробки отриманих сейсмічних даних. Під універсальністю розуміється можливість використання створеного сейсмічного обладнання для вирішення максимально широкого спектра прикладних та фундаментальних завдань геофізики. Для підвищення якості сейсмічних даних інженерно-геофізичних вишукувань і швидкості проведення робіт застосовують адаптивну технологію. Вона полягає у підборі найоптимальнішого СВІП-сигналу (синусоїда зі змінною частотою у часі) для джерела сейсмічних хвиль на кожної точці збудження. У СВІП-сигналі підсилюють амплітуди тих коливань, які найінтенсивніше поглинаються у приповерхневій частині геологічного розрізу. У такий спосіб можна отримати однаковий спектральний склад хвильового поля на всьому профілі незалежно від локальних приповерхневих геологічних умов збудження сейсмічних хвиль. Універсальні сейсмічні станції, які записують сейсмічні дані, мають невеликі розміри та масу, високу частоту дискретизації аналогового сигналу, велику оперативну пам’ять, безпровідний зв’язок WiFi та радіоканал — для контролю за якістю сейсмічних даних в момент їх запису, систему точного часу та визначення координат положення GPS. Використання цих сейсмостанцій можливе для вирішення багатьох прикладних і фундаментальних завдань сейсміки.
Проведено лабораторні дослідження та польові випробування комплексу у співпраці з ДГП «Укргеофізика». Сейсмокомплекс є енергетично економним, ефективним і відповідає світовим зразкам.

Ключові слова: спектр відношення сигнал-завада, адаптивні дослідження, адаптивний сейсмокомплекс, резонансне сейсмоджерело, сейсмостанція.

Повний текст публікації