Телефон: 522-81-45

Geoinformatika 2019; 4(72) : 74-81

УДК 553.982

МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ ФІЛЬТРАЦІЇ У НЕОДНОРІДНИХ АНІЗОТРОПНИХ НАФТОНОСНИХ ПЛАСТАХ

М.В. Лубков, О.О. Захарчук

Полтавська гравіметрична обсерваторія Інституту геофізики ім. С.І. Субботіна НАН України, вул. Мясоєдова, 27/29, Полтава 36014, Україна, e-mail: mikhail.lubkov@ukr.net

З метою дослідження практичних аспектів фільтрації в анізотропних нафтоносних пластах на основі комбінованого скінченно-елементно-різницевого методу для нестаціонарної анізотропної задачі п’єзопровідності проведено чисельне моделювання розподілу падіння пластового тиску в околі діючої свердловини з урахуванням анізотропії проникності у близький та віддаленій зонах дії свердловини. Встановлено, що анізотропія нафтової проникності в дальній зоні дії свердловини більше впливає на процеси фільтрації навколо свердловини і, відповідно, на видобуток нафти, ніж анізотропія проникності в ближній зоні дії свердловини. Показано, шо інтенсивність процесів фільтрації у анізотропних нафтоносних пластах поблизу діючої свердловини суттєво залежить від зсувної проникності і меншою мірою від осьової проникності нафтової фази. Отже, для ефективного використання анізотропних пластів необхідно розташовувати видобувні свердловини в локальних зонах з відносно низькою анізотропією проникності пласта, особливо, уникати місць із наявністю зсувної анізотропії. Очевидно, шо системний аналіз результатів дослідження анізотропії пласта сприяє ефективному розташуванню системи нафтовидобувних свердловин у різних випадках.

Ключові слова: спектр відношення сигнал-завада, адаптивні дослідження, адаптивний сейсмокомплекс, резонансне сейсмоджерело, сейсмостанція.

Повний текст публікації