Телефон: 522-81-45

Geoinformatika 2020; 2(74) : 89-97

УДК 553.24;553.21/24;553.9

НАФТОГАЗОНОСНІСТЬ ТЕРИТОРІЇ ВІРМЕНІЇ НА ОСНОВІ КОНЦЕПЦІЇ «ДЕГІДРАТАЦІЇ ПОРІД В МЕЖАХ ЗЕМНОЇ КОРИ ЯК ОСНОВНЕ ДЖЕРЕЛО ГЕНЕЗИСУ ВУГЛЕВОДНІВ»

А.В. Арутюнян

Національний політехнічний університет Вірменії, вул. Теряна, 105, Єреван, 0009, Вірменія

Результати досліджень сейсмічних і густинних властивостей гірських порід, а також деяких геодинамічних процесів, що проходять за високих тисків і температур, з урахуванням фактичних геолого-геофізичних даних дали змогу репрезентувати нову концепцію про генезис вуглеводнів. Основним джерелом за всіма показниками є дегідратація серпентинізованих порід, реліктів 3-го шару океанічної кори, на різних глибинах континентальної кори в різних регіонах Землі. На основі нової концепції запропоновано генезис деяких гігантських вуглеводневих родовищ (Мексиканська затока, Прикаспійська западина, Західний Сибір). Виявлено понад 15 критеріїв, на підставі яких запропоновано здійснити пошукові та розвідувальні роботи в різних регіонах Землі. Один з них – територія Вірменії, на якій визначено більш як 10 критеріїв. Виявлено і запропоновано конкретні структури, найбільш перспективні за нафтогазоносністю, відповідно до загальної концепції.

Ключові слова: серпентинізовані породи, водень, дегідратація, генезис вуглеводнів, покриви, вуглеводневі структури, розломи.

Повний текст публікації