Телефон: 522-81-45

Geoinformatika 2018; 1(65) : 24-34

РЕЗУЛЬТАТИ ЗАСТОСУВАННЯ ПРЯМОПОШУКОВИХ МЕТОДІВ ДЛЯ КАРТУВАННЯ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ГЕНЕЗИСУ ГЛИБИННИХ ГАЗОГІДРАТІВ В ОКРЕМИХ СТРУКТУРАХ КОНТИНЕНТАЛЬНОЇ ОКРАЇНИ СВІТОВОГО ОКЕАНУ

В.Д. Соловйов1,  С.П. Левашов2,3, М.А. Якимчук2,3, І.М. Корчагін1, Д.М. Божежа2

1Інститут геофізики ім. С.І. Субботіна НАН України, просп. Акад. Палладіна, 32, м. Київ, 03680, Україна, e-mail: korchagin.i.n@gmail.com
2Інститут прикладних проблем екології, геофізики і геохімії, пров. Лабораторний, 1, м. Київ, 01133, Україна
3Центр менеджменту та маркетингу в галузі наук про Землю ІГН НАН України, пров. Лабораторний, 1, Київ, 01133, Україна

Застосування частотно-резонансної технології обробки даних ДЗЗ для виявлення скупчень УВ (газогідрати, газ) в межах локальних ділянок структур континентальних околиць Антарктичного півострова (Західна Антарктика) і північній континентальної окраїни в Південно-Китайському морі. Удосконалення методики проведення пошуково-розвідувальних робіт на вуглеводні в морських акваторіях.
Мобільна прямопошукова технологія включає частотно-резонансний метод обробки та інтерпретації даних ДЗЗ (супутникових знімків) і наземні геоелектричні методи становлення короткоімпульсного електромагнітного поля (СКІП) і вертикального електрорезонансного зондування (ВЕРЗ). Окремі методи технології можуть використовуватися на різних етапах пошукових робіт – рекогносцирувальної (оцінка перспектив нафтогазоносності великих пошукових блоків), детализаційному (оцінка прогнозованих ресурсів нафти і газу в межах окремих, локальних аномальних зон), польовому (наземні дослідження методами СКИП і ВЕРЗ з метою уточнення прогнозованих ресурсів вуглеводнів і вибору оптимальних місць закладення пошукових і розвідувальних свердловин).
Експериментальними дослідження виділені і локалізовані контури аномальних зон типу “газогідрати в межах ділянок поширення BSR-відображень різної амплітуди в структурах шельфу Антарктичного півострова і в районі розташування пробурених свердловин ділянки Шеньху (Південно-Китайське море). На ділянці Шеньху виявлені чотири аномальні зони типу “газ, одна з яких виявлена ​​за межами дільниці проведення сейсмічних робіт. Результати застосування частотно-резонансної обробки даних дистанційного зондування можуть бути уточнені після проведення досліджень наземними прямопошуковими геоелектричними методами СКИП і ВЕРЗ.
Отримано додаткові аргументи для визначення можливого механізму формування виявлених скупчень вуглеводнів, як частини глобального процесу мезо-кайнозойського накопичення УВ, що відбувається в межах континентальних околиць Світового океану в результаті масштабної дегазації Землі. Мобільна прямопоісковая технологія (частотно-резонансний метод обробки супутникових знімків і геоелектричні методи СКИП і ВЕРЗ) в комплексі з традиційними геофізичними методами (сейсмічних, в першу чергу) можуть бути використані для пошуків скупчень вуглеводнів (нафти, газу, газогідратів) в морських акваторіях.

Ключові слова: частотно-резонансна обробка супутникових знімків, аномалія типу поклад, газогідрати, газові “труби, континентальні околиці, Західна Антарктика, Південно-Китайське море.

Повний текст публікації