Телефон: 522-81-45

Geoinformatika 2018; 3(67) : 49-61

УДК 553.98:550.812 (477.5)

АКТУАЛІЗМ, “МЕТЕОРИТНІ” МОДЕЛІ ПЛАНЕТ СОНЯЧНОЇ СИСТЕМИ ТА ОЦІНЮВАННЯ РЕСУРСІВ ВУГЛЕВОДНІВ З ПОЗИЦІЙ ГРАВІТОЛОГІЇ

А.В. Хтема1, В.М. Хтема

1ТОВ “Пром-енерго продукт”, 03150, м. Київ, вул. Ділова 5. пов. 3, Україна, e-mail:anna.khtema@gmail.com 

Мета та завдання. Беручи до уваги, що між будь-якими матеріальними тілами діють сили гравітації, які проявляють себе у взаємному впливові одного тіла на інше, із цих взаємопов’язаних сил, використовуючи розуміння сили з позицій механіки І. Ньютона, при дослідженнях були використані гравітаційні сили. Їхня дія, починаючи від явищ та процесів на молекулярному рівні і закінчуючи Всесвітом, описується найбільш простими математичними моделями. Висвітлення окремих з цих моделей було метою цієї публікації.
Метод. Здійснені дослідження дозволили створити моделі мінливості в часі густин і мас планет Сонячної системи, зокрема Землі, і на цій основі уточнити оцінку її ресурсів вуглеводнів з урахуванням явища природнього зростання маси та об’єму корисних копалин. Проблему актуалізації впливу гравітації на геологічні процеси розглянуто як задачу кількісного визначення гравітаційної змінної – безрозмірної величини, яка дозволяє скоригувати вплив сил тяжіння на матеріальний об’єкт одиничного об’єму, що знаходиться на поверхні планети, відповідно до поточно-змінної часової координати. Показано, що процес мінливості густин планет в часі складається із двох фаз: початкова фаза, для якої знаковим є зростання густини, та кінцева фаза, характерною ознакою якої є зменшення густини.
Результати. Використовуючи гіпотезу про те, що сучасний об’єм Меркурія, Марса та Венери відповідає об’єму Землі в її минулому, майбутньому якої відповідають сучасний об’єм Нептуна, Урана, Сатурна та Юпітера, спосіб космостратиграфічного ранжування та значення сучасних густин планет отримано тренд їх розподілу в космогонічний проміжок часу, недоступний для астрономічних спостережень, який описується квадратичною функцією. Реконструйовано моделі мінливості об’єму і густини Материнського тіла, яке існувало у Всесвіті до Великого вибуху, а також побудовано модель пульсуючої еволюції густини та об’єму космічних об’єктів, яка візуально нагадує каскадний феєрверк, масштаби та інтенсивність якого в межах локально вибухового Всесвіту зростають в часі. Особливістю цього феєрверка є поява множини несинхронних “початкових подій”, що підтверджує гіпотезу Великого вибуху, як однієї із стадій нескінченного циклу метаморфоз в часо-просторі маси, енергії та інформації.
Практичне застосування та висновки. Проаналізовано ймовірні причини пізнавальної кризи в геології. Запропоновано, як можливий шлях прискореного виходу з кризи, створення та використання нової інтегруючої дисципліни – гравітології.

Ключові слова: актуалізм, гравітація, гравітологія, щільність, маса, модель, час.

 

Повний текст публікації