Телефон: 522-81-45

Geoinformatika 2018; 4(68) : 5-28

УДК 528+550.837+553.98

МОБІЛЬНІ ПРЯМОПОШУКОВІ ТЕХНОЛОГІЇ: ПРО ДОЦІЛЬНІСТЬ ЇХ ЗАСТОСУВАННЯ ПРИ ПОШУКАХ УРАНУ І КІМБЕРЛІТОВИХ ТРУБОК

С.П. Левашов1,2, М.А. Якимчук1,2, І.М. Корчагін3,  Дрогицька Г.М.3

1Інститут прикладних проблем екології, геофізики і геохімії, пров. Лабораторний, 1, м. Київ, 01133, Україна
2Центр менеджменту та маркетингу в галузі наук про Землю ІГН НАН України, пров. Лабораторний, 1, Київ, 01133, Україна
3Інститут геофізики ім. С.І. Субботіна НАН України, просп. Акад. Палладіна, 32, м. Київ, 03680, Україна, e-mail: korchagin.i.n@gmail.com

Проаналізовано результати експериментальних досліджень, проведених із застосуванням технології частотно-резонансної обробки та інтерпретації даних дистанційного зондування Землі (ДЗЗ), а також геоелектричних методів становлення короткоімпульсного електромагнітного поля (СКІП) і вертикального електрорезонансного зондування (ВЕРЗ) з метою вивчення можливості їх застосування для пошуків і картування зон уранового зруденіння та кімберлітових трубок. Експерименти проведено під час виконання детальних пошукових робіт з метою пошуків скупчень газу і газоконденсату на двох локальних ділянках Українського щита. Наведено також результати додаткової апробації частотно-резонансного методу обробки супутникових знімків на відомому урановому родовищі в Республіці Казахстан, на трьох великих пошукових площах у Монголії, а також на відомих кімберлітових трубках в Якутії (Росія) і Королівстві Лесото. Експериментальні дослідження показали таке: а) мобільні геоелектричні методи СКІП і ВЕРЗ можна широко застосовувати для оперативних пошуків і картування рудних об’єктів різної мінералізації (зокрема ураноносних порід); б) частотно-резонансний метод обробки та інтерпретації даних ДЗЗ доцільно використовувати в разі стислих термінів рекогносцирувального обстеження великих за площею і важкодоступних рудоносних районів і нафтогазоносних територій; в) застосування мобільних і прямопошукових методів (частотно-резонансної технології обробки супутникових знімків і наземних геоелектричних методів СКІП і ВЕРЗ) для вирішення широкого класу завдань рудної геофізики сприятиме прискоренню пошуково-розвідувального процесу на рудні корисні копалини різного виду; г) перспективні об’єкти, виявлені та закартовані в районі детально обстеженої пошукової ділянки на півдні Київської області (Україна), заслуговують детального вивчення з метою пошуків промислових покладів уранової руди і порід кімберлітового складу.

Ключові слова: Український щит, геоелектричне знімання, електрорезонансне зондування, аномалія типу «поклад», «газ», «газоконденсат», «уран», розломна зона, кристалічний масив, супутникові дані, технологія, прямі пошуки, обробка, інтерпретація.

 

Повний текст публікації