Телефон: 522-81-45

Geoinformatika 2019; 4(72) : 19-29

УДК 528+550.837+553.98

РЕЗУЛЬТАТИ ДОДАТКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ В ОКРЕМИХ РАЙОНАХ ПРОВЕДЕННЯ ГЕОФІЗИЧНИХ РОБІТ В УКРАЇНСЬКІЙ МОРСЬКІЙ АНТАРКТИЧНІЙ ЕКСПЕДИЦІЇ 2018 р.

М.А. Якимчук1, І.М. Корчагін2

1Інститут прикладних проблем екології, геофізики і геохімії, прав. Лабораторний, 1, м. Київ, 01133, Україна, e-mail: yakymchuk@gmail.com
2Інститут геофізики ім. С.1. Субботіна НАН України, просп. Акад. Палладіна, 32, м. Київ, 03680, Україна, e-mail: korchagin.i.n@gmail.com

Наведено результати експериментальних досліджень на суші і шельфі ПАР з використанням технології інтегрального оцінювання перспектив нафтогазоносності великих блоків і локальних ділянок, що включає методи частотно-резонансної обробки супутникових знімків і вертикального зондування (сканування) розрізу з метою визначення глибин залягання й потужностей прогнозованих скупчень вуглеводнів і порід. Дослідження рекогносцирувального характеру проведено на двох великих блоках, що розміщуються на південь і захід (шельф) від порту Кейптаун. З метою зіставлення додатково обстежені блок на шельфі Мавританії і два блоки на шельфі Бразилії. На площі обстеження на південь від порту Кейптаун можуть бути виявлені промислові скупчення нафти і газу, алмазоносні кімберлітові трубки, а також колектори води, збагаченої воднем, у базальтових вулканах. Ділянки розміщення нафтогазоперспективних об’єктів, алмазоносних трубок і водоносних колекторів можуть бути закартовані й локалізовані на початковому етапі детальних пошукових робіт. Результати додаткових досліджень на площі великої аномальної зони, виявленої і закартованої за даними вимірів вертикальної складової природного електричного поля Землі з борта судна в листопаді 2018 р., засвідчують доцільність здійснення детальних пошукових робіт на нафту і газ у цьому районі шельфу ПАР. Фіксацію відгуків на резонансних частотах нафти, конденсату та газу на локальній ділянці буріння свердловини Огса-1 на шельфі Мавританії можна вважати ще одним підтвердженням інформативності та ефективності технології частотно-резонансної обробки і декодування супутникових знімків і фотознімків. Результати досліджень на шельфі Бразилії в районі відомого нафтового родовища і на площі розміщення ланцюжка підняттів також підтверджують працездатність і оперативність використовуваних методів. Матеріали рекогносцирувальних досліджень у межах трьох досить віддалених один від одного районах Атлантичного океану дають підстави стверджувати про наявність в його надрах гігантських ресурсів вуглеводнів.

Ключові слова: південна Африка, Атлантичний океан, Антарктика, вертикальний канал, вулкан, глибинна будова, розріз, нафта, газ, водень, бурштин, електричне поле, свердловина, супутникові дані, прямі пошуки, мобільна технологія, аномалія, обробка даних дистанційного зондування Землі, інтерпретація.

Повний текст публікації