Телефон: 522-81-45

Geoinformatika 2018; 1(65) : 41-47

РОЗВ’ЯЗКИ НЕКОРЕКТНИХ ОБЕРНЕНИХ ЗАДАЧ ДЛЯ ВЕЛИКОМАСШТАБНИХ МАГНІТНИХ ЗНІМАНЬ

П.О. Міненко1, Р.В. Міненко2, Ю.П. Мечніков3, І.В. Плішко4

1Криворізький державний педагогічний університет, просп. Гагаріна, 54, м. Кривий Ріг, 50086, Україна
2Криворізький національний університет, вул. Віталія Матусевича, 11, м. Кривий Ріг, 50027, Україна
3 Криворізька геофізична партія, вул. Геологічна, 2, м. Кривий Ріг, 50045, Україна
4 Державне підприємство “Укрчерметгеологія”, вул. Женевська, 4, м. Кривий Ріг, 50000, Україна

Експериментальні дослідження ефективності застосування машинних методів розв’язку обернених задач для детальних магнітних знімань проведено на локальній ділянці у південній частині Петровського залізорудного родовища, яке розміщується у північно-західній частині Криворізького залізорудного басейну. У процесі проведення робіт використано магнітні карти масштабу 1 : 1000 з відстанями між профілями 20 м, між точками виміру поля — 10 м. Застосування фільтраційних ітераційних методів розв’язку систем рівнянь дає змогу суттєво зменшити вплив великих помилок вимірів поля з великими градієнтами. Обернену задачу розв’язують з остаточною середньоквадратичною нев’язкою поля приблизно 0,3 мкТл, хоча поле вимірюють із точністю до декількох десятків нанотесла. За дотримання рівності площ моделі мас і карти поля обернену задачу розв’язують стійко. В разі одношарової або багатошарової моделі мас обернена задача не
має у геологічному сенсі змістовного розв’язку, оскільки середня інтенсивність намагніченості в блоці є еквівалентним розв’язком. За високої детальності розбивки моделі мас на блоки за запропонованою методикою можливе отримання практично реальних карт і розрізів розподілу магнітних властивостей, що відтворюють основні закономірності розподілу магнітних руд у структурі родовища. За наявності апріорних даних щодо глибин розміщення меж блоків і вмісту загального й магнітного заліза у деяких блоках рудних покладів точність розв’язку оберненої задачі істотно підвищується.

Ключові слова: магнітометрія, розв’язки обернених задач, фільтраційні ітераційні методи, метод найменших квадратів, нев’язка поля.

Повні тексти публікацій